18 i 19 września rudzkie obiekty zapraszają na wydarzenia w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa /EDD/. W tych dniach będzie można zwiedzić niedostępne na co dzień wnętrza baterii koksowniczych oraz obejrzeć od środka wieżę węglową dawnej koksowni „Orzegów”, skosztować chleba wypiekanego w zabytkowym piecu chlebowym, poznać „Ficinus” od kuchni oraz dowiedzieć się, co dawniej jedli szeregowi żołnierze oraz czego używali do przyrządzania i spożywania posiłków.
Tegoroczne Dni Dziedzictwa odbędą się pod hasłem „smaki dziedzictwa”. W Rudzie Śląskiej wydarzenia w ramach imprezy odbywać się będą przez dwa dni.
Sobota
Oprowadzanie konserwatorskie po terenie dawnej koksowni "Orzegów"
18 września wydarzenie rozpocznie oprowadzanie konserwatorskie po terenie dawnej koksowni "Orzegów" /ul. Hlonda 45-47, dzielnica Orzegów/. Zostało ono zaplanowane w godz. 11:00 – 13:00, a poprowadzi je dr inż. arch. Łukasz Urbańczyk, Miejski Konserwator Zabytków w Rudzie Śląskiej. Zapisy na wydarzenie: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Przypomnijmy, że w latach 2017-2021 miasto realizowało projekt, dzięki któremu teren po byłym zakładzie przemysłowym został gruntownie oczyszczony, a zachowane zabytkowe obiekty poddane pracom konserwacyjnym i restauratorskim. W efekcie powstał ogólnodostępny park rekreacyjny, gdzie poprowadzona została ścieżka edukacyjna z informacjami na temat funkcjonującego historycznie zakładu koksowniczego. W trakcie oprowadzania przybliżona zostanie historia tego miejsca oraz jego specyfika. - Uczestnicy dowiedzą się, na czym polegała remediacja i rekultywacja gruntów oraz jakie wyzwania pojawiały się przed służbami konserwatorskimi w trakcie prowadzenia robót przy zachowanych obiektach zabytkowych. Będzie można również zwiedzić niedostępne na co dzień wnętrza baterii koksowniczych oraz obejrzeć od środka wieżę węglową – zachęca do udziału w spacerze dr inż. arch. Łukasz Urbańczyk, Miejski Konserwator Zabytków w Rudzie Śląskiej.
„Znowu zapachnie chlebem” - piknik przy piekaroku
W tym samym dniu /sobota 18 września/ w godz. 15:00 – 17:00 odbędzie się piknik przy zabytkowym piecu chlebowym zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. - Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Rudzki piec powstał około 1900 roku, a chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku – zauważa Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Impreza będzie niepowtarzalną okazją, by podejrzeć, jak wygląda proces wypieku chleba w historycznym piekaroku oraz spróbować jak smakuje – dodaje. Poza tym będzie można posłuchać historii rudzkiego pieca chlebowego i kuchni śląskiej. Zaprezentowane zostaną również dawne sprzęty AGD i będzie można spróbować swych sił w szatkowaniu kapusty. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych. Imprezę poprowadzi aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.
Garniec Kocha, czyli jak wyglądało wojsko od kuchni
Obok miejskich jednostek do akcji włączyło się również Stowarzyszenie Paramilitarne „Prochownia 1910”, które 18 września w godz. 13:00 – 18:00 zaprasza w okolice schronu bojowego nr 27 przy ul. 1 Maja 374. Będzie można dowiedzieć się, co jedli i jakiego wyposażenia używali do przyrządzania i spożywania posiłków szeregowi żołnierze.
Niedziela
Ficinus od kuchni
19 września od strony kulinarnej zaprezentuje się zabytkowe osiedle robotnicze Ficinus. Wydarzenie rozpocznie o godz. 15:00 spotkanie autorskie z Dorotą Świtałą–Trybek oraz Joanną Świtałą–Mastalerz w budynku Biblioteki Ficinus /ul. P. Kubiny 24/. Będzie to okazja do dyskusji o „jodle, warzyniu i inkszym pichcyniu”. Następnie rudzki kucharz Michał Kaczmarczyk, szef kuchni Druid PUB, wygłosi prelekcję pt. „Śląski finger food”, a Łukasz Pogorzelski z Buldog Coffee Roasting zdradzi tajniki parzenia aromatycznej kawy. O 17:00 uczestnicy spotkania zostaną zaproszeni do zwiedzenia ekspozycji muzealnej „W dawnej śląskiej kuchni” oraz spaceru po kolonii robotniczej. Spotkanie będzie też okazją do degustacji śląskich „maszkytów”.
Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu: co roku we wrześniu mieszkańcy Starego Kontynentu mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas EDD nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną. Ogólnopolskim koordynatorem obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa jest Narodowy Instytut Dziedzictwa. Polska włączyła się do akcji w 1993 roku.
Więcej informacji: https://edd.nid.pl/