- Koperty, w których można umieścić każdą treść – tak o naleśnikach mówi Maria Popenda, laureatka lutego w konkursie „Rudzkie Smaki”. Jej naleśniki imbirowe oraz nadziane porem i pieczarkami zostały przepisem ubiegłego miesiąca. Marzec poświęcony jest daniom i deserom na świąteczny, wielkanocny stół. Przepisy można przysyłać do rudzkiego magistratu do końca bieżącego miesiąca.
- Naleśniki są dobre na śniadanie, obiad i kolację, a także na deser. Mogą stanowić posiłek na „beztydziyń” lub pojawić się na uroczystym przyjęciu – mówi pani Maria. - Ciasto naleśnikowe powinno być odpowiednio gęste, bez grudek, należy je smażyć je na gorącej patelni po „odpoczywaniu” – zdradza autorka przepisów. – Ciasto przygotowujemy na bazie mleka i wody gazowanej lub śmietanki albo piwa. Jeżeli naleśniki mają być pulchne do mąki dodajemy proszek do pieczenia – dodaje pani Maria.
Do końca marca br. można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania i desery na świąteczny stół. – Wielkanoc tuż, tuż i z pewnością już zastanawiamy się, czym ugościć i zaskoczyć bliskich, by rodzinne święta były radosnymi spotkaniami przy stole – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska. Propozycje można wysyłać do końca marca br. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy! Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska. - Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych - dodaje.
Naleśniki imbirowe
Ciasto:
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka cukru,
- ¾ szklanki maki,
- 2 łyżki rumu,
- 1 łyżka zmielonego imbiru.
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, rum i imbir. Mieszamy. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane sokiem wiśniowym.
Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem
Ciasto:
- 1 jajko,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 100 g mąki.
Farsz:
- 1 por,
- 100 g pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 150 g sera żółtego,
- 1 jajko,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
- około ½ szklanki mleka, pęczek pietruszki.
Por siekamy, smażymy na maśle kilka minut, dodajemy pieczarki, smażymy kolejne kilka minut, dodajemy mąkę i mleko. Dusimy około 10 minut, studzimy. Dodajemy ¾ startego żółtego sera, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy jak krokiety, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy przez pół godziny. Po upieczeniu posypujemy posiekane natką pietruszki.
Smacznego!