UM Ruda Śląska: Naleśniki dobre na każdą okazję
- Koperty, w których można umieścić każdą treść tak o naleśnikach mówi Maria Popenda, laureatka lutego w konkursie Rudzkie Smaki”. Jej naleśniki imbirowe oraz nadziane porem i pieczarkami zostały przepisem ubiegłego miesiąca. Marzec poświęcony jest daniom i deserom na świąteczny, wielkanocny stół. Przepisy można przysyłać do rudzkiego magistratu do końca bieżącego miesiąca.
- Naleśniki są dobre na śniadanie, obiad i kolację, a także na deser. Mogą stanowić posiłek na beztydziyń” lub pojawić się na uroczystym przyjęciu mówi pani Maria. - Ciasto naleśnikowe powinno być odpowiednio gęste, bez grudek, należy je smażyć je na gorącej patelni po odpoczywaniu” zdradza autorka przepisów. Ciasto przygotowujemy na bazie mleka i wody gazowanej lub śmietanki albo piwa. Jeżeli naleśniki mają być pulchne do mąki dodajemy proszek do pieczenia dodaje pani Maria.
Do końca marca br. można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania i desery na świąteczny stół. Wielkanoc tuż, tuż i z pewnością już zastanawiamy się, czym ugościć i zaskoczyć bliskich, by rodzinne święta były radosnymi spotkaniami przy stole mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska. Propozycje można wysyłać do końca marca br. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem Rudzkie Smaki”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy! Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” zachęca Iwona Małyska. - Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych - dodaje.
Naleśniki imbirowe
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka cukru,
- ¾ szklanki maki,
- 2 łyżki rumu,
- 1 łyżka zmielonego imbiru.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, rum i imbir. Mieszamy. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane sokiem wiśniowym.
Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem
1 jajko,
150 ml mleka,
2 łyżki roztopionego masła,
100 g mąki.
1 por,
100 g pieczarek,
1 łyżka masła,
2 łyżki mąki,
150 g sera żółtego,
1 jajko,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
około ½ szklanki mleka, pęczek pietruszki.
Por siekamy, smażymy na maśle kilka minut, dodajemy pieczarki, smażymy kolejne kilka minut, dodajemy mąkę i mleko. Dusimy około 10 minut, studzimy. Dodajemy ¾ startego żółtego sera, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy jak krokiety, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy przez pół godziny. Po upieczeniu posypujemy posiekane natką pietruszki.
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2023/03/14/nalesniki-dobre-na-kazda-okazja/
Autor: krystian