UM Ruda Śląska: Medovik na wiosenny stół
Ciasto miodowe smakiem kwietnia w konkursie Rudzkie Smaki”. Przepis na medovik - tradycyjny ukraiński deser - zaproponował Andrij Gumiennij. Tematem majowej odsłony kulinarnej zabawy jest śniadanie dla mamy. Przepisy można przesyłać do rudzkiego magistratu do końca maja br. Najciekawszy zostanie opublikowany w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok.
Ukraina jest pierwszym na świecie producentem miodu na mieszkańca. Stąd też miód jest składnikiem wielu potraw w tym kraju. Jednym z tradycyjnych ukraińskich deserów jest bardzo popularne ciasto miodowe mówi autor przepisu. Chcę podzielić się przepisem na nasz słynny medovik, mam nadzieję, że przypadnie wszystkim do gustu dodaje.
Andrij Gumiennij niespełna rok temu przyjechał do Rudy Śląskiej w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności. Pracuje jako wolontariusz w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI. - Uczestniczę w organizacji różnych wydarzeń kulturalnych w Rudzie Śląskiej. Obecnie pomagam uchodźcom z Ukrainy, którzy byli zmuszeni opuścić swoje domy. Uczę się języka polskiego i śląskiego. Zwiedziłem ciekawe miejsca i poznałem bogate tradycje regionalne opowiada.
Do końca maja można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na śniadanie dla mamy.
W maju mamy już mnóstwo sezonowych warzyw, z których można przygotować śniadanie dające witaminy i energię na cały dzień, a na takie właśnie, podane z uśmiechem i buziakiem, zasługuje każda mama mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta zachęca Iwona Małyska.
200 g masła,
180 g miodu,
2 łyżeczki sody,
4 jajka,
200 g cukru,
300 g mąki.
60 g cukru,
80 ml wody,
1 łyżka koniaku.
W małym rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy wodę i koniak, mieszamy.
- 700 g śmietany 18%,
- 0,5 litra śmietany 30%,
- 180 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- (do smaku można dodać 200 g suszonych śliwek).
Ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy i cukier puder.
W rondelku rozpuszczamy miód na małym ogniu, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia, a następnie dodajemy sodę oczyszczoną. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszysta masę, łączymy z wystudzonym miodem. Mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy stopniowo do masy, dokładnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przekładamy pierwszą część ciasta do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Po upieczeniu i wystygnięciu ciast odcinamy wszystkie krawędzie. Kroimy każdy blat w poprzek na połowę. Podobnie postępujemy z drugim upieczonym blatem ciasta. Tak powstały cztery kawałki ciasta. Wszystkie smarujemy polewą. Następnie pierwszy blat smarujemy kremem, przykrywamy drugim, smarujmy kremem, przykrywamy trzecim, smarujemy kremem i przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na warstwach kremu możemy poukładać suszone śliwki. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy pokruszonym ciastem z odciętych brzegów. Wstawiamy do lodówki.
Смачного! (Smacznego!)
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2022/05/10/medovik-na-wiosenny-stol/
Autor: krystian