Ciasto miodowe smakiem kwietnia w konkursie „Rudzkie Smaki”. Przepis na medovik - tradycyjny ukraiński deser - zaproponował Andrij Gumiennij. Tematem majowej odsłony kulinarnej zabawy jest śniadanie dla mamy. Przepisy można przesyłać do rudzkiego magistratu do końca maja br. Najciekawszy zostanie opublikowany w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok.
– Ukraina jest pierwszym na świecie producentem miodu na mieszkańca. Stąd też miód jest składnikiem wielu potraw w tym kraju. Jednym z tradycyjnych ukraińskich deserów jest bardzo popularne ciasto miodowe – mówi autor przepisu. – Chcę podzielić się przepisem na nasz słynny medovik, mam nadzieję, że przypadnie wszystkim do gustu – dodaje.
Andrij Gumiennij niespełna rok temu przyjechał do Rudy Śląskiej w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności. Pracuje jako wolontariusz w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI. - Uczestniczę w organizacji różnych wydarzeń kulturalnych w Rudzie Śląskiej. Obecnie pomagam uchodźcom z Ukrainy, którzy byli zmuszeni opuścić swoje domy. Uczę się języka polskiego i śląskiego. Zwiedziłem ciekawe miejsca i poznałem bogate tradycje regionalne – opowiada.
Do końca maja można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na śniadanie dla mamy.
– W maju mamy już mnóstwo sezonowych warzyw, z których można przygotować śniadanie dające witaminy i energię na cały dzień, a na takie właśnie, podane z uśmiechem i buziakiem, zasługuje każda mama – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.
Medovik (Медовик)
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 180 g miodu,
- 2 łyżeczki sody,
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 300 g mąki.
Polewa do ciasta:
- 60 g cukru,
- 80 ml wody,
- 1 łyżka koniaku.
W małym rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy wodę i koniak, mieszamy.
Krem:
- 700 g śmietany 18%,
- 0,5 litra śmietany 30%,
- 180 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- (do smaku można dodać 200 g suszonych śliwek).
Ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy i cukier puder.
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy miód na małym ogniu, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia, a następnie dodajemy sodę oczyszczoną. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszysta masę, łączymy z wystudzonym miodem. Mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy stopniowo do masy, dokładnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przekładamy pierwszą część ciasta do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Po upieczeniu i wystygnięciu ciast odcinamy wszystkie krawędzie. Kroimy każdy blat w poprzek na połowę. Podobnie postępujemy z drugim upieczonym blatem ciasta. Tak powstały cztery kawałki ciasta. Wszystkie smarujemy polewą. Następnie pierwszy blat smarujemy kremem, przykrywamy drugim, smarujmy kremem, przykrywamy trzecim, smarujemy kremem i przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na warstwach kremu możemy poukładać suszone śliwki. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy pokruszonym ciastem z odciętych brzegów. Wstawiamy do lodówki.
Смачного! (Smacznego!)