Trwa sezon grzewczy, a wraz z nim wzrasta zagrożenie zatrucia czadem. Rudzcy policjanci apelują o rozważne korzystanie z kuchenek gazowych oraz urządzeń grzewczych i zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa. Czad - tlenek węgla to cichy zabójca, którego nie widać i nie czuć, a już niewielka dawka może doprowadzić do poważnego zatrucia, a nawet śmierci.
W niedzielę późnym popołudniem doszło do niebezpiecznego zdarzenia wywołanego prawdopodobnie niesprawną kuchenką gazową. Policjanci zostali wezwani do mieszkania na ulicy Łowieckiej, gdzie 55-letnia kobieta i jej 1,5 roczna wnuczka zatruły się czadem. Obie poszkodowane zostały przewieziione do szpitala. Obecni na miejscu funkcjonariusze straży pożarnej potwierdzili na miejscu zbyt duże stężenie dwutlenku węgla.
Aby zapewnić sobie i domownikom bezpieczeństwo należy:
- systematycznie sprawdzać przewody kominowe i kratki wentylacyjne,
- sprawdzać ciąg powietrza (można samodzielnie - wystarczy przyłożyć kartkę papieru, jeżeli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywierać do otworu),
- upewnić się, czy w mieszkaniu występuje odpowiedni ciąg i wentylacja, zwłaszcza gdy w mieszkaniu były wymieniane okna,
- dokonywać sprawdzenia technicznego urządzeń grzewczych,
- przy instalacji urządzeń grzewczych korzystać z pomocy fachowców,
- często wietrzyć pomieszczenia, które wyposażone są w piecyki gazowe,
- zainstalować czujnik czadu – małe urządzenie, które ratuje życie.