Kwas truskawkowy i papryki faszerowane tuńczykiem smakami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”. Receptury nadesłali Marek W. Judycki i Aleksandra Majewska. Przepisy znajdą się na lipcowej i sierpniowej karcie kalendarza na 2023 rok. Do końca września można podzielić się swoimi pomysłami na potrawy z wykorzystaniem orzechów.
Na lipiec polecamy przepis pana Marka Judyckiego na kwas truskawkowy. - To napój w rodzaju lemoniady, orzeźwiający i pełen aromatu. Powstaje dzięki naturalnej fermentacji – zdradza autor przepisu.
Z kolei smakiem sierpnia zostały faszerowane papryki. To bardzo popularne danie i z pewnością każdy już ma swój ulubiony i przetestowany przepis, ale warto wypróbować coś nowego. Pani Aleksandra proponuje jako nadzienie połączenie tuńczyka, komosy ryżowej oraz ciecierzycy z dodatkiem świeżych ziół i suszonych pomidorów. – To taka wegetariańska odmiana farszu, w którym najczęściej pojawia się mięso mielone – mówi autorka przepisu. - Danie można prosto i dość szybko przygotować, pozostaje tylko czas pieczenia - dodaje.
Wrześniowa karta kalendarza dedykowana jest orzechom. Na przepisy na dania z orzechową nutą czekamy do końca miesiąca.
Kwas truskawkowy
Składniki:
- ½ kg truskawek
- 1½ l wody
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 gramy kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Obrane i umyte truskawki układamy w garnku, zalewamy wodą, podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gazę lub drobne sito. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy i ponownie przecedzamy. Rozlewamy do butelek (nie do pełna), dodajemy 5-6 rodzynek. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Papryki faszerowane komosą i tuńczykiem
Składniki:
- 3-4 papryki czerwone lub białe
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej białej (quinoa)
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- pół pęczka świeżej bazylii
- sól, pieprz, oregano
- natka pietruszki
Wykonanie:
Suszone pomidory blendujemy z odrobiną oliwy z zalewy, czosnkiem, bazylią, doprawiamy solą. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy komosę, tuńczyka, ciecierzycę i cebulę z sosem z pomidorów. Doprawiamy według uznania solą i oregano. Papryki kroimy, oczyszczamy z nasionek i napełniamy farszem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około pół godziny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !