UM Ruda Śląska: Kolejne smaki wybrane

3 min czytania

Nadmorska kremówka oraz bułgarska pasta warzywna przepisami wakacji w konkursie Rudzkie Smaki”. Receptury nadesłały Renata Młynarczuk-Żołna oraz Regina Krawiec-Dimitrowa. Z kolei smakiem września został przepis na śląskie danie autorstwa kucharza Michała Kaczmarczyka.Do końca października można podzielić się swoimi pomysłami na dania z wykorzystaniem jesiennych darów oraz potrawy świąteczne. Konkurs zostanie rozstrzygnięty w listopadzie.Z zebranych przepisów zostanie wydany kalendarz kulinarny na 2022 rok.

Kremówka według Renaty Młynaczuk-Żołny to przekładne śmietaną ciasto francuskie. Autorka aktualnie mieszka w Ustroniu Morskim, gdzie prowadzi pensjonat, ale większość życia spędziła w Rudzie Śląskiej. Sekret jej niepowtarzalnego przepisu tkwi w dodatku do bitej śmietany, którym jest koncentrat z czarnego bzu. To składnik mojej własnej roboty, ale można również użyć świeżych, sezonowych owoców lub syropu z malin czy jagód mówi Renata Młynarczuk - Żołna. - Dzięki takiemu połączeniu krem jest orzeźwiający i aromatyczny, a ciasto idealne na letnie upały dodaje.

Z kolei smak sierpnia to tzw. lutenica lub ajwar - potrawa kuchni bułgarskiej, macedońskiej i serbskiej. Bułgarska lutenica to pasta warzywna, której podstawowe składniki to papryka i pomidory. Można dodać jeszcze pieczone bakłażany czy marchew mówi Regina Krawiec - Dimitrowa. Lutenica to doskonały dodatek do mięs i grillowanej kiełbasy czy ryby dodaje.

Wrześniowa karta kalendarza poświęcona będzie propozycji Michała Kaczmarczyka, który na co dzień jako szef kuchni w jednym z rudzkich pubów oddany jest kuchni regionalnej. Dzięki jego pomysłowości i eksperymentom kulinarnym tradycyjne śląskie produkty ponownie zyskują uznanie smakoszy. Dzisiaj krupniok podany w tradycyjny sposób nie zachęca do degustacji, ale wykorzystanie go jako składnika tzw. finger food czy zapiekanki lub wytrawnego tiramisu powoduje, że wielu gości sięga po ten śląski smakołyk wyjaśnia Michał Kaczmarczyk.

Tegoroczna, ósma już edycja konkursu Rudzkie Smaki” zbliża się do finiszu. Tylko do końca października można przesyłać propozycje dań na październik, listopad i grudzień. Jesienne miesiące będą okazją do zaprezentowania potraw z wykorzystaniem darów jesieni, a grudzień tradycyjnie już poświęcony będzie kuchni świątecznej. Smaki trzech ostatnich miesięcy wyłonimy w pierwszej połowie listopada, aby mieć jeszcze czas na przygotowania związane z wydaniem kalendarza kulinarnego na 2022 rok. mówi Iwona Małyska z rudzkiego magistratu Chcemy by kalendarz trafił do rąk laureatów i mieszkańców jeszcze w tym roku dodaje Małyska.

Kremówka Kaszubianka”:

dwa mrożone ciasta francuskie,

1 litr śmietany kremówki 36%,

koncentrat z czarnego bzu lub syrop z malin lub jagód.

Ciasta pieczemy zgodnie z opisem na etykiecie. Następnie ubijamy śmietanę, dodając na końcu 4 łyżki cukru pudru. Dzielimy ubitą masę na połowę. Białą wykładamy na upieczony i wystudzony jeden blat ciasta francuskiego. Następnie do drugiej śmietany dodajemy koncentrat z czarnego bzu w takiej ilości, żeby ubita śmietana nie zmieniła swojej konsystencji. Różową śmietanę wykładamy na białą i przykrywamy drugim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.

1 i ¼ szklanki oleju,

sól, natka pietruszki.

Z papryki usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki i pieczemy (ok. ½ godziny w temp. 180 stopni). Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Papryki obieramy ze skórki i mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy w blenderze. Pomidory obieramy ze skórki, odparowujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, ciągle mieszając, aż do otrzymania gęstej papki (można użyć gotowej pulpy z pomidorów lub przecieru pomidorowego (2,5 słoika)). Łączymy paprykę, pomidory, olej i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Gorącą pastę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.

Tartaletki z krupniokiem:

1 opakowanie korpusów słonych babeczek,

Marchew obieramy, gotujemy w całości aż zmięknie. Kaszankę wyjmujemy z jelita, mieszamy, ewentualnie przyprawiamy. Nadziewamy korpusy kaszanką. Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach gotowaną marchewką.

Urząd Miasta Ruda Śląska,

rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2021/10/12/kolejne-smaki-wybrane/

Autor: krystian