UM Ruda Śląska: Ostatnia szansa na udział w konkursie kulinarnym!
Tylko do końca listopada można jeszcze przesyłać przepisy w ramach IX edycji konkursu Rudzkie Smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Smakiem października została lasagne z grzybami według przepisu Iwony Wieczorek. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe danie, a smak grudnia tradycyjnie będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
Kolejna edycja kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem dobiega końca. Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Przed nami jubileuszowa, X edycja konkursu Rudzkie Smaki”, mam nadzieję, że również spotka się z szerokim zainteresowaniem mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Październikowym smakiem została lasagne z grzybami leśnymi. Na przygotowanie tego dania istnieje bardzo wiele sposobów. Tym razem dodatkiem do farszu są leśne grzyby, a zamiast płatów makaronu autorka przepisu wykorzystała plastry selera. - W przepisie makaron zastąpiłam selerem, który wspaniale komponuje się z grzybami, a lasagne ma ciekawy, niepowtarzalny smak mówi Iwona Wieczorek.
Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania na ciepło oraz przysmaki na wigilijny stół. Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska. - Będzie to już dziewiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu dodaje.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem Rudzkie Smaki”.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.
Lasagne z selera z mięsem i leśnymi grzybami
Składniki dla 4 osób:
- 1 duży seler
- 1 cebula średniej wielkości
- 200 g najlepiej świeżych leśnych grzybów
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
- 250-300 g passaty lub sosu pomidorowego
- tarty ser (np. cheddar lub mozzarella) - ilość wg własnych preferencji w zależności czy każdą warstwę mięsa będziemy posypywać serem czy tylko ostatnią
- 1 łyżeczka zielonej czubricy lub spora garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- ½ - ¾ łyżeczki czerwonej papryki (można zmieszać słodką i ostrą)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Umyty seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki lub grubą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli. Wkładamy plastry selera i gotujemy na półtwardo (około 5-7 minut). Odcedzamy i odkładamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy, aż się zeszkli, dodajemy grzyby oraz czubricę (lub zieloną pietruszkę), sól i pieprz. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy do miski. Następnie na patelni smażymy mięso, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Przekładamy do miski z grzybami i mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy ciasno warstwę selera tak, aby plasterki nachodziły jeden na drugi. Smarujemy passatą pomidorową. Wykładamy mięso z grzybami, posypujemy tartym serem. Następnie układamy kolejne 1-2 warstwy. Ostatnią warstwą powinna być passata. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 *C. Lasagne pieczemy około 40 minut. Posypujemy tartym serem i wkładamy ponownie do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika do momentu aż ser się roztopi. Lasagne kroimy na kawałki i podajemy na ciepło.
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2022/11/09/konkurs-kulinarny-%20ostatnia-szansa-na-udzial/
Autor: krystian