Tylko do końca listopada można jeszcze przesyłać przepisy w ramach IX edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Smakiem października została lasagne z grzybami według przepisu Iwony Wieczorek. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe danie, a smak grudnia tradycyjnie będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
Kolejna edycja kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem dobiega końca. – Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Przed nami jubileuszowa, X edycja konkursu „Rudzkie Smaki”, mam nadzieję, że również spotka się z szerokim zainteresowaniem – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Październikowym smakiem została lasagne z grzybami leśnymi. Na przygotowanie tego dania istnieje bardzo wiele sposobów. Tym razem dodatkiem do farszu są leśne grzyby, a zamiast płatów makaronu autorka przepisu wykorzystała plastry selera. - W przepisie makaron zastąpiłam selerem, który wspaniale komponuje się z grzybami, a lasagne ma ciekawy, niepowtarzalny smak – mówi Iwona Wieczorek.
Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania na ciepło oraz przysmaki na wigilijny stół. – Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska. - Będzie to już dziewiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu – dodaje.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.
Lasagne z selera z mięsem i leśnymi grzybami
Składniki dla 4 osób:
- 1 duży seler
- 1 cebula średniej wielkości
- 200 g najlepiej świeżych leśnych grzybów
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
- 250-300 g passaty lub sosu pomidorowego
- tarty ser (np. cheddar lub mozzarella) - ilość wg własnych preferencji w zależności czy każdą warstwę mięsa będziemy posypywać serem czy tylko ostatnią
- 1 łyżeczka zielonej czubricy lub spora garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- ½ - ¾ łyżeczki czerwonej papryki (można zmieszać słodką i ostrą)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyty seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki lub grubą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli. Wkładamy plastry selera i gotujemy na półtwardo (około 5-7 minut). Odcedzamy i odkładamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy, aż się zeszkli, dodajemy grzyby oraz czubricę (lub zieloną pietruszkę), sól i pieprz. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy do miski. Następnie na patelni smażymy mięso, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Przekładamy do miski z grzybami i mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy ciasno warstwę selera tak, aby plasterki nachodziły jeden na drugi. Smarujemy passatą pomidorową. Wykładamy mięso z grzybami, posypujemy tartym serem. Następnie układamy kolejne 1-2 warstwy. Ostatnią warstwą powinna być passata. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 *C. Lasagne pieczemy około 40 minut. Posypujemy tartym serem i wkładamy ponownie do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika do momentu aż ser się roztopi. Lasagne kroimy na kawałki i podajemy na ciepło.
Smacznego!