UM Ruda Śląska: W Rudzie znów zapachnie chlebem!

3 min czytania

Już w najbliższy piątek /10 czerwca br./ odbędzie się piknik ekologiczny przy jedynym czynnym w regionie zabytkowym piecu chlebowym, tzw. piekaroku” (ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda). Obok degustacji chleba, wypiekanego na naturalnym zakwasie, w programie imprezy zaplanowano spacer historyczno-przyrodniczy oraz warsztaty kreatywne dla dzieci. Imprezę poprowadzi Inga Papkala.

10 czerwca rudzki magistrat we współpracy z Muzeum Miejskim im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej zaprasza na wspólną biesiadę przy zabytkowym piecu chlebowym. Imprezę rozpocznie spacer historyczno-przyrodniczy z przewodnikiem po najstarszej części miasta. Wszystkich chętnych zapraszamy na krótką wycieczkę wzdłuż kolonii robotniczej Staszica, przez dolinę Rowu Rudzkiego, ruiny domu Karola Goduli do skweru przy piekaroku zachęca Andrzej Godoj - historyk, kierownik działu naukowo-oświatowego Muzeum Miejskiego. Zbiórka przed Muzeum Miejskim o godz. 16:00 /ul. Wolności 26/.

Z kolei w godz. 17:00 19:00 będzie można wziąć udział w pikniku rodzinnym przy zabytkowym piecu chlebowym, zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Będzie można podglądnąć tradycyjny proces wypieku chleba oraz skosztować jego smaku. Kiedyś gospodynie z pobliskiego familoka wyrabiały ciasto w domu i zanosiły je w specjalnych foremkach do wypieku w piekaroku. Dzisiaj ten obiekt służy nam do okazyjnych spotkań i prezentacji mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Piknik rozpocznie się opowieścią Krzysztofa Gołąba dyrektora Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej, który przypomni historię powstania zabytkowego pieca oraz dzieje miejsca, w którym się znajduje, czyli terenu dawnego dworu w Rudzie.

Dla najmłodszych przewidziano warsztaty kreatywne. Będziemy zdobić torby płócienne kwiecistymi wzorami, a także wykorzystamy plastikowe butelki do sadzenia roślin zdradza Ewelina Pieczka, etnolog, kierownik działu etnografii Muzeum Miejskiego. Będzie można też spróbować, jak prało się na waszbrecie” i szpanowało” pranie dodaje. W tym czasie historyk Mateusz Kitel z Muzeum Miejskiego opowie o symbolice kwiatów i wianków w dawnej obrzędowości ludowej.

Imprezę poprowadzi aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Kilka razy w roku rudzki magistrat organizuje spotkania przy piekaroku, podczas których można częstować się świeżo wypieczonym chlebem tradycyjną metodą. Ze względu na pandemię w ostatnich dwóch latach musieliśmy zrezygnować z organizacji imprez w tym miejscu. Teraz możemy powrócić do naszej tradycji i skupić mieszkańców wokół tego unikatowego obiektu wyjaśnia Krzysztof Piecha. - Kolejne spotkanie przy piekaroku planujemy po wakacjach dodaje.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

Urząd Miasta Ruda Śląska,

rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2022/06/06/w-rudzie-znow-zapachnie-chlebem/

Autor: krystian