UM Ruda Śląska: Gruzińska pizza smakiem marca

2 min czytania

Chaczapuri smakiem marca w konkursie Rudzkie smaki”. Przepis na to gruzińskie danie narodowe zaproponowali Beka i Mamuka, wolontariusze z Gruzji przebywający w Rudzie Śląskiej. Z kolei do końca kwietnia można przesyłać przepisy na wielkanocne potrawy.

- Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a danie bardzo smaczne. Znane jest jako ,,gruzińska pizza” mówi Beka. Jako farszu używamy tradycyjnego solankowego sera parzonego Sulguni oraz białego sera, ale można też dodać mieszankę innych serów, np. sera żółtego, fety i mozzarelli lub ricotty albo bryndzy dodaje Mamuka.

Beka i Mamuka pochodzą z Gruzji. Od czerwca mieszkają w Rudzie Śląskiej, są wolontariuszami w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI, w ramach programu Europejskiego Korpusu Solidarności.

Do końca kwietnia można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na wielkanocne potrawy. Z pewnością każdy przygotowuje coś wyjątkowego na świąteczny stół. Zachęcam do podzielenia się przepisem na swoje specjały w postaci wielkanocnych słodkości lub wytrawnych dań mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta zachęca Iwona Małyska.

0,5 litra ciepłego mleka,

20 g świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych,

750 g serów, po 250 g sera żółtego, fety i ricotty lub mozarelli

Drożdże wraz z solą i cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe sery kruszymy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-2 cm. Na każdy placek nakładamy serowy farsz, zawijamy w sakiewkę i zlepiamy brzegi tak, aby zamknąć ser w środku. Zlepione kule rozwałkowujemy na placki i przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp. 220 stopni około 40-50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu można wierzch posmarować masłem.Chaczapuri można kroić jak pizzę.

(smacznego, wymowa: śegergos)

Urząd Miasta Ruda Śląska,

rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2022/04/14/gruzinska-pizza/

Autor: krystian