UM Ruda Śląska: Zapachniało chlebem w Rudzie

1 min czytania

W Rudzie zapachniało dzisiaj chlebem! Przy piekaroku odbył się piknik w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, podczas którego można było zobaczyć, jak wygląda proces wypieku chleba w historycznym piecu oraz spróbować jak smakuje!

Zaprezentowane zostały również dawne sprzęty AGD i można było spróbować swych sił w szatkowaniu kapusty. Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. Imprezę poprowadziła aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Rudzki piekarok, który zlokazliwoany jest przy ul. Bujoczka 24, to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Rudzki piec powstał około 1900 roku, a chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku.

Urząd Miasta Ruda Śląska,

rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2021/09/18/zapachnialo-chlebem-w-rudzie/

Autor: krystian