UM Ruda Śląska: Ostatnia szansa na udział w konkursie kulinarnym!
Tylko do końca listopada można jeszcze przesyłać przepisy w ramach VII edycji konkursu Rudzkie Smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Smakiem października została papryka faszerowana według przepisu Beaty Kocur. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na danie jednogarnkowe, a smak grudnia tradycyjnie będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
Kolejna edycja kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem dobiega końca. Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Myślę, że w przyszłym roku ruszymy z kolejną, ósmą odsłoną konkursu, który również spotka się z szerokim zainteresowaniem mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania jednogarnkowe i przysmaki na wigilijny stół. Smak listopada i smak grudnia chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed nowym rokiem - mówi Iwona Małyska. - Będzie to już siódmy kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu dodaje.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem Rudzkie Smaki”.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan.
Papryka faszerowana
450 g mięsa mielonego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
180 g przecieru pomidorowego
Na rozgrzaną patelnię nalewamy oleju i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso, czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę) i dusimy pod przykryciem 10 min (co chwila mieszając). Dodajemy wodę, przecier pomidorowy, ugotowany i odcedzony ryż i kukurydzę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną, ziołami prowansalskimi i znów dusimy 15 min. Papryki kroimy poziomo, usuwamy nasiona ze środka, przyprawiamy wnętrze solą i pieprzem i wypełniamy farszem. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym i wlewamy tam 100 ml wody. Pieczemy 25-30 min w 180°C. Posypujemy startym serem i ponownie pieczemy przez 10 min.
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2020/11/10/ostatnia-szansa-na-udzial-w-konkursie/
Autor: krystian