UM Ruda Śląska: Schabowy w jabłkach smakiem września

2 min czytania

Kotlety schabowe pieczone z jabłkami smakiem września w konkursie kulinarnym rudzkiego magistratu. Hasłem październikowej odsłony konkursu jest papryka. Pomysły na danie z wykorzystaniem tego warzywa można przesyłać do końca miesiąca.

Przepisem na schabowy pieczony w jabłkach podzieliła się pani Barbara Podgórska. Okazuje się, że nie tylko kaczka doskonale odnajduje się w towarzystwie tych owoców. Zaletą tego dania jest smak soczystego kotleta, ale też znacznie krótszy czas pieczenia niż tradycyjnej kaczki w jabłkach.

- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do końca października można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania z wykorzystaniem papryki. To bogate w witaminy warzywo jest bardzo popularne w kuchniach niemal całego świata. Papryka jest niskokaloryczna, a przy tym dostarcza wielu składników odżywczych. Warto mieć ją w swoim domowym menu na stałe mówi Iwona Małyska. Receptury na paprykowe potrawy można wysłać drogą mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dopiskiem Rudzkie Smaki” do 31 października.

Kotlety schabowe pieczone z jabłkiem

6 kotletów schabowych,

1 łyżeczka gotowej przyprawy do mięsa,

50 ml białego wina wytrawnego,

sól, pieprz czarny mielony,

Kotlety rozbijamy delikatnie tłuczkiem, nacieramy przyprawą do mięsa i smażymy na gorącym tłuszczu przez około 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na plastry, układamy na mięsie. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 15 minutach pieczenia wlewamy wino i pieczemy przez kolejnych 15 minut.

Urząd Miasta Ruda Śląska,

rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2020/10/13/schabowy-w-jablkach-smakiem-wrzesnia/

Autor: krystian