Sałatka z muszelek i pasztet z cukinii smakami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”. Przepisy na zwycięskie dania przesłała Klaudia Kuszka z Rudy Śląskiej i Krystyna Owczarczyk z Psar. Zabawa trwa dalej. Do końca września można przesyłać przepisy na zdrową przekąskę dla ucznia.
Pani Klaudia Kuszka przesłała przepis na sałatkę z makaronowymi muszelkami. - Sałatka gości na moim stole przy każdym grillu, jest świetna na letnie upały i łatwa do zrobienia – mówi autorka przepisu. Z kolei propozycja pani Krystyny to ciekawy sposób na potrawę z cukinii. To sezonowe warzywo, które możemy uprawiać na działce jest lekkostrawne, zawiera witaminy, żelazo, potas i magnez. Z cukinii można przyrządzić wiele dań, m.in. leczo, placki, zapiekanki, kotleciki czy właśnie pasztet. Laureatki lipca i sierpnia otrzymują nagrody, a ich przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok, który wyda rudzki magistrat.
Do końca września można przesyłać propozycje zdrowej przekąski dla ucznia. – Czekamy na pomysły na drugie śniadanie dla dziecka, które nie tylko dostarczy mu cennych składników, ale będzie też atrakcyjnie wyglądać i zachęcać do spałaszowania – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu –zachęca Iwona Małyska.
Sałatka z muszelek
Składniki:
0,5 kg makaronu muszelki,
1 duży ogórek zielony,
1 pęczek świeżego kopru,
1 duży ząbek czosnku,
1 puszka kukurydzy,
1 łyżka majonezu.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu, studzimy. Dodajemy pokrojony ogórek, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowany koperek. Solimy do smaku, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.
Pasztet z cukinii
Składniki:
3 szklanki startej na dużych oczkach i odciśniętej cukinii,
0,5 szklanki oleju,
1,5 szklanki bułki tartej,
20 dkg sera żółtego startego na dużych oczkach,
3 jajka,
2 duże marchewki starte na dużych oczkach,
2 duże pietruszki starte na dużych oczkach,
3 cebule pokrojone w kostkę,
koperek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Składniki mieszamy z żółtkami jajek. Dodajemy ubitą pianę z białek i poszatkowany koperek, przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, pieczemy około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!