UM Ruda Śląska: Smaki wakacji
Sałatka z muszelek i pasztet z cukinii smakami wakacji w konkursie Rudzkie Smaki”. Przepisy na zwycięskie dania przesłała Klaudia Kuszka z Rudy Śląskiej i Krystyna Owczarczyk z Psar. Zabawa trwa dalej. Do końca września można przesyłać przepisy na zdrową przekąskę dla ucznia.
Pani Klaudia Kuszka przesłała przepis na sałatkę z makaronowymi muszelkami. - S ałatka gości na moim stole przy każdym grillu, jest świetna na letnie upały i łatwa do zrobienia mówi autorka przepisu. Z kolei propozycja pani Krystyny to ciekawy sposób na potrawę z cukinii. To sezonowe warzywo, które możemy uprawiać na działce jest lekkostrawne, zawiera witaminy, żelazo, potas i magnez. Z cukinii można przyrządzić wiele dań, m.in. leczo, placki, zapiekanki, kotleciki czy właśnie pasztet. Laureatki lipca i sierpnia otrzymują nagrody, a ich przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok, który wyda rudzki magistrat.
Do końca września można przesyłać propozycje zdrowej przekąski dla ucznia. Czekamy na pomysły na drugie śniadanie dla dziecka, które nie tylko dostarczy mu cennych składników, ale będzie też atrakcyjnie wyglądać i zachęcać do spałaszowania mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: Śląskie od kuchni”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu zachęca Iwona Małyska.
Sałatka z muszelek
0,5 kg makaronu muszelki,
1 duży ogórek zielony,
1 pęczek świeżego kopru,
1 duży ząbek czosnku,
Makaron gotujemy według przepisu, studzimy. Dodajemy pokrojony ogórek, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowany koperek. Solimy do smaku, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.
Pasztet z cukinii
3 szklanki startej na dużych oczkach i odciśniętej cukinii,
1,5 szklanki bułki tartej,
20 dkg sera żółtego startego na dużych oczkach,
2 duże marchewki starte na dużych oczkach,
2 duże pietruszki starte na dużych oczkach,
3 cebule pokrojone w kostkę,
koperek, sól, pieprz.
Składniki mieszamy z żółtkami jajek. Dodajemy ubitą pianę z białek i poszatkowany koperek, przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, pieczemy około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2019/09/06/smaki-wakacji/
Autor: krystian