Sałatka z muszelek i pasztet z cukinii smakami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”. Przepisy na zwycięskie dania przesłała Klaudia Kuszka z Rudy Śląskiej i Krystyna Owczarczyk z Psar. Zabawa trwa dalej. Do końca września można przesyłać przepisy na zdrową przekąskę dla ucznia.

Pani Klaudia Kuszka przesłała przepis na sałatkę z makaronowymi muszelkami. - Sałatka gości na moim stole przy każdym grillu, jest świetna na letnie upały i łatwa do zrobienia – mówi autorka przepisu. Z kolei propozycja pani Krystyny to ciekawy sposób na potrawę z cukinii. To sezonowe warzywo, które możemy uprawiać na działce jest lekkostrawne, zawiera witaminy, żelazo, potas i magnez. Z cukinii można przyrządzić wiele dań, m.in. leczo, placki, zapiekanki, kotleciki czy właśnie pasztet. Laureatki lipca i sierpnia otrzymują nagrody, a ich przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok, który wyda rudzki magistrat.

Do końca września można przesyłać propozycje zdrowej przekąski dla ucznia. – Czekamy na pomysły na drugie śniadanie dla dziecka, które nie tylko dostarczy mu cennych składników, ale będzie też atrakcyjnie wyglądać i zachęcać do spałaszowania – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu –zachęca Iwona Małyska.

Sałatka z muszelek

Składniki:

0,5 kg makaronu muszelki,

1 duży ogórek zielony,

1 pęczek świeżego kopru,

1 duży ząbek czosnku,

1 puszka kukurydzy,

1 łyżka majonezu.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu, studzimy. Dodajemy pokrojony ogórek, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowany koperek. Solimy do smaku, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.

Pasztet z cukinii

Składniki:

3 szklanki startej na dużych oczkach i odciśniętej cukinii,

0,5 szklanki oleju,

1,5 szklanki bułki tartej,

20 dkg sera żółtego startego na dużych oczkach,

3 jajka,

2 duże marchewki starte na dużych oczkach,

2 duże pietruszki starte na dużych oczkach,

3 cebule pokrojone w kostkę,

koperek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Składniki mieszamy z żółtkami jajek. Dodajemy ubitą pianę z białek i poszatkowany koperek, przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, pieczemy około 1 h w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!