UM Ruda Śląska: Brzoskwiniowiec
Brzoskwiniowiec smakiem marca w konkursie Rudzkie smaki”. Przepis nadesłała Maria Skupin z Rudy Śląskiej. - To sprawdzona receptura, którą dostałam od mojej siostry. Ciasto jest przysmakiem całej naszej rodziny mówi laureatka. Do końca kwietnia do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na wiosenne, lekkie dania. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.
- Ciasto jest orzeźwiające dzięki masie brzoskwiniowej, a lekkości dodaje mu biszkoptowy spód - mówi pani Maria. - Wierzch ciasta przykrywa moja ulubiona warstwa kokosowa, ale może to też być masa migdałowa dodaje.
Z kolei hasłem kwietnia w VI edycji konkursu Rudzkie smaki” jest wiosna na talerzu”. - Czekamy na przepisy na lekkie dania, z wykorzystaniem nowalijek. Po zimowym czasie nasz organizm jest spragniony witamin, zawartych w naturalnych, świeżych produktach mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Z rzodkiewek, sałaty czy szczypiorku możemy wyczarować kolorowe, a przede wszystkim zdrowe sałatki czy przekąski - dodaje. Najciekawszy przepis zostanie wybrany smakiem kwietnia”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.
Receptury wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.
4 jajka, 4 łyżki ciepłej wody
160 g cukru, 1 paczka cukru waniliowego,
80 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i wodą. Osobno ubijamy białka. Delikatnie mieszając do żółtek dodajemy białka na przemian z 2 rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy około 15-20 minut w temp. 1800C.
puszka brzoskwiń, woda.
Budynie waniliowe gotujemy w ¾ litra soku z brzoskwiń z wodą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i przekładamy do budyniu. Letnią masę wykładamy na ciepły biszkopt.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, łączymy z cukrem i kokosem, chwilę smażymy. Jak masa przestygnie, wbijamy 3 całe jajka, mieszamy. Masę rozprowadzamy na warstwie brzoskwiniowej ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ustawiając grzałkę górną.
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2019/04/11/brzoskwiniowiec/
Autor: krystian