Trwa konkurs „Rudzkie Smaki”, którego podsumowaniem będzie kalendarz kulinarny na 2024 rok, składający się z przepisów laureatów poszczególnych miesięcy. Laureatką kwietnia została Dorota Klujew, która zaproponowała przepis na śląski deser. Z kolei w maju wrzucamy na ruszt. Do końca miesiąca do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na potrawy z grila.
Szpajza to popularny śląski deser na bazie jajek i żelatyny.Tenpuszysty krem przygotowywany jest w wersji czekoladowej lub cytrynowej. Ważne jest, żeby pamiętać o dokładnym sparzeniu jajek, przez co najmniej 5 minut, ponieważ w przepisie wykorzystywane są one na surowo. Gotowy deser można udekorować bitą śmietaną, owocami, bakaliami lub polewą czekoladową. Pani Dorota proponuje przepis na szpajzę cytrynową, a do dekoracji poleca m.in. jadalne bratki. – Szpajza w wersji cytrynowej jest orzeźwiająca, dobra na ciepłe dni. Do dekoracji polecam plasterki cytryny, mięte i kwiaty jadalnych bratków – mówi autorka przepsiu.
Do końca maja br. można przesyłać do rudzkiego magistratu przepis na majówkę z grillem. – Czekamy na propozycje dań z wykorzystaniem grillowanych produktów: mięs, wędlin, ryb, warzyw czy owoców – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska. Propozycje można wysyłać do końca maja br. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Zapraszamy do kulinarnej zabawy! Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska. - Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych - dodaje.
Szpajza cytrynowa
Składniki:
- 5 jaj,
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cytryna,
- 5 łyżek wody,
- bratki jadalne do dekoracji
Przygotowanie:
Jaja parzymy wrzątkiem, żelatynę moczymy w wodzie, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z żelatyną wkładamy do rondelka z gorącą wodą). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny, a na koniec rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę, dalej mieszając. Masę przelewamy do miski, schładzamy, przed podaniem dekorujemy według uznania, np. jadalnymi bratkami, plasterkami cytryny i listkami mięty.
Szpajza czekoladowa
Zamiast soku z cytryny do masy dodajemy ok. 5 łyżeczek ciemnego kakao oraz bakalie: orzechy i rodzynki. Można tez dodać kilka łyżek spiritusu.
Smacznego maszkecenia!