Agnieszka Helińska pierwszą laureatką dziewiątej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Na rozgrzewający, zimowy obiad zaproponowała zupę gulaszową. Przepis na to danie otworzy kalendarz kulinarny na 2023 rok, który podsumuje tegoroczny konkurs. Z kolei do końca lutego można przesyłać propozycje na słodkie walentynki.

Zupa gulaszowa pni Agnieszki to sycące jednogarnkowe danie, pełne warzyw i mięsa. – Przygotowuję tę zupę na mięsie wołowym, ale można również użyć wieprzowiny lub obydwu rodzajów mięs – mówi autorka przepisu. - Z kolei dobór warzyw i przypraw tak naprawdę zależy od własnych smaków i upodobań – dodaje.

Rozpoczął się dziewiąty sezon zabawy z „Rudzkimi Smakami”. Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na słodkie walentynki. – Czekamy na przepis na deser, który nie tylko oczaruje naszą „walentynkę” wyglądem ale i smakiem, zgodnie z hasłem „przez żołądek do serca” – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę,
  • 3 – 4 papryki czerwone,
  • 4 – 5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula, 1 duża marchew, ¼ selera (korzeń),
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • kostka rosołowa,
  • pieprz, sól, wegeta,
  • 2 - 3 liście laurowe, suszone,
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez kilka minut, odstawiamy. Papryki kroimy w kosteczkę i również smażymy, cebulę kroimy w piórka. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę rosołową, przetarte warzywa i cebulę. Gotujemy wywar. Dodajemy przesmażone mięso i paprykę, gotujemy jeszcze około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę podajemy z pieczywem.

Smacznego!