Technologia wędzenia ryb znana jest ludzkości już od pokoleń. Od stuleci ma ona również znaczne grono fanów, którzy chętnie wybierają wędzone ryby, mięsa, czy też warzywa. W opinii wielu ekspertów są one nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze od tych, które można kupić w marketach. Pachną dymem i wyróżniają się charakterystycznym smakiem. W tym artykule przyjrzymy się, dlaczego warto jeść wędzone ryby. Jak może pomóc w tym wędzarnia metalowa od MAX-RENT?

Zdrowo i smacznie

Wędzenie ryb w domu przy pomocy metalowej wędzarni to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania tego przysmaku. Dym nie tylko naturalnie konserwuje pożywienie, ale również stanowi świetny dodatek dla smaku lub aromatu. W opinii wielu jest on nieporównywalnie lepszy od tego, który mają marketowe produkty.

Ryba inaczej niż zawsze - wędzarnia metalowa

Ryby w czasie wędzenia tracą tłuszcz oraz wodę. Mimo, że sama objętość posiłku się zmniejsza, to zwiększa się wartość pokarmowa. Warto przy tym zaznaczyć, że przy samym wędzeniu nie stosuje się substancji konserwujących. Trudno to samo powiedzieć o pakowanych makrelach, czy też łososiach.

Dłuższa świeżość

Produkty przygotowywane w metalowej wędzarni są znacznie bardziej odporne na działanie grzybów oraz bakterii. Tym samym dłużej utrzymują swoją świeżość, a także nie są podatne na psucie się. Wędzone w domu ryby można więc spożywać dłużej niż te pakowane, nawet w sposób hermetyczny.

To doskonała informacja również dla wszelkiego rodzaju restauracji i jadłodajni. Posiadanie przez nich metalowej wędzarni to nie tylko sposób na rozszerzenie karty dań, ale przede wszystkim sposób na spore oszczędności. Ze względu na to, że wędzone ryby skuteczniej chronią się przed grzybami i bakteriami można je przechowywać nawet kilkanaście tygodni.

Jak wędzić ryby w metalowej wędzarni?

Do wędzenia ryb potrzebne są świeże okazy. Należy je dokładnie oskrobać, usunąć skrzela, a następnie wnętrzności. Przed rozpoczęciem wędzenia należy ją dokładnie posolić, a nawet zostawić na kilka godzin w solance. W samej metalowej wędzarce powinna być utrzymywana stała temperatura na poziomie około 40-50 stopni. Wylot dymu należy odsłonić, ponieważ przyspiesza to cały proces. Jeśli chcesz wędzić ryby w domu, wybierz te najświeższe okazy. Najpierw oskrob rybę, usuń skrzela i oczy, a także wnętrzności (inaczej mięso może zgnić). Umyj rybę, posól i zostaw w solance na kilka godzin. Dzięki temu, będzie ona równomiernie zasolona. Przed włożeniem do wędzarki, żywność zawsze płukamy i suszymy (inaczej ryba zacznie się gotować).

Po upływie 3 godzin temperatura w wędzarni powinna osiągnąć około 90 stopni. To właśnie w takiej temperaturze ryby wędzi się niespełna pół godziny.

Podsumowanie

Metalowa wędzarnia to doskonała propozycja zarówno dla restauracji, jak i użytkowników prywatnych. Wędzone ryby, mięsa oraz warzywa to doskonałe propozycje, by zaskoczyć gości podczas przyjęcia, czy też spotkania przy grillu, czymś zupełnie nowym i wyjątkowym. Koniecznie należy tego spróbować!