UM Ruda Śląska: Czekolada i maliny dla mamy
Mus z białej czekolady z malinami został smakiem maja w konkursie kulinarnym Rudzkie Smaki. Deser zaproponowała Justyna Dragan, a tematem majowej edycji konkursu była kulinarna niespodzianka dla mamy. Do końca czerwca rudzki magistrat czeka na przepisy na przekąski mundialowe.
Autorka przepisu proponuje jako niespodziankę dla mamy czekoladowy mus z malinami, ale tak naprawdę dodatkiem mogą być każde owoce sezonowe. Świetnie nadają się truskawki, morele czy porzeczki. Najlepiej dobrać owoce do smaku galaretki i oczywiście gustu mamy podpowiada Justyna Dragan. Rudzianka prowadzi bloga kulinarnego nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ . Specjalizuje się w deserach i daniach na słodko.
Konkurs Rudzkie smaki sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy tej edycji konkursu znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.
Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca czerwca można przesyłać przepisy na przekąski mundialowe . Przed nami mistrzostwa świata w piłce nożnej i z pewnością wiele emocji z tym związanych. Kibicowanie w gronie rodziny czy przyjaciół może być też okazją do wspólnego przygotowywania posiłków. Czekamy na podpowiedź na prostą i szybką przekąskę - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI
Składniki: (na 4 porcje)
Warstwa malinowa:
250 ml gorącej wody
50 g malinowej galaretki (proszek)
100 g malin
Mus z białej czekolady:
150 g białej czekolady
400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
Dodatkowo:
garść malin do dekoracji
Przygotowanie:
Warstwa malinowa: malinową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu przelać ją po równo do 4 szklanek. Do każdej dać po kilka malin. Galaretki schować do lodówki do całkowitego stężenia.
W międzyczasie przygotować mus z białej czekolady: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem do puszystości. Strumyczkiem wlewać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę, miksować na niskich obrotach.
Na stężałe galaretki wyłożyć mus z białej czekolady. Wierzch udekorować malinami. Deserki schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
Smacznego!
Urząd Miasta Ruda Śląska,
rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2018/06/14/czekolada-i-maliny-dla-mamy/
Autor: krystian